LJG Twente is er ook voor U.

28 maart 2023 | 6 Nisan 5783

Derasja Sjabbat Noach door de Bar Mitswa

Derasja Sjabbat Noach door de Bar Mitswa

Sjabbat sjalom!

Vandaag hebben we gelezen uit het boek van Genesis over het verhaal van Noach. Een belangrijk onderwerp in het boek is het verhaal van de Vloed.

De vloed was een hele grote vloedgolf die God naar ons toe heeft gestuurd om de mens te doden. Maar: waarom, is de grote vraag. Dat ga ik vandaag beantwoorden. Ik ga jullie vertellen over mijn idee en een paar ideeën vanuit onze traditie. Dank u wel voor uw aandacht.

Als de Thora praat over de schepping van de wereld worden we verteld dat het alleen maar goed was. Toch zien we een paar paragrafen later in het verhaal van Noach dat God zei, dat Hij alle mensen wou wegvagen, omdat de wereld vol haat en onheil zat en omdat er geen beschouwing meer was voor God. Maar waarom zou hij dat willen doen, nadat Hij alle leven op aarde had gemaakt?

De Thora gebruikt twee woorden om de generatie van Noach te beschrijven: sjichet en chamas. Die woorden betekenen corruptie en wetteloosheid.

Als resultaat vertellen de rabbijnen ons dat de generatie van Noach alle voordelen van het leven voor lief nam. “Waarom zouden wij onze tijd verspillen aan gebeden van lof aan God?” “Wat hebben we nog meer nodig van God, nu we alles hebben wat we nodig hebben?” zeiden de mensen. Hun eigenbelang leidde hen er naartoe te concluderen dat niets zo belangrijk of heilig was als het zorgdragen voor zichzelf. Mensen werden achterdochtig en begonnen te moorden, te stelen en te liegen.

De Midrasj Tanchoema legde uit dat God wilde dat wij veranderden en dat Hij daarom Noach had opgedragen om de ark te bouwen als een waarschuwing voor wat er zou gaan gebeuren. Later vroeg men zich af of deze vloed wel nodig was. Was er misschien een grotere waarschuwing nodig dan een boot? Was dit teken wel duidelijk genoeg? Om die reden vinden sommige mensen dat God misschien niet zo goed is als we dachten.

Afbeeldingsresultaat voor noach   www.depositphotos.com 

Maar andere mensen zeggen dat God hun al heel veel kansen gaf. Want toen de mensen zagen dat Noach een boot bouwde zouden ze steeds vragen wat precies hij aan het bouwen was en waarom. En elke keer zei hij precies hetzelfde: “Ik ben een boot aan het bouwen voor mij en mijn familie voor als de vloed van God komt.” Iedereen lachte hem uit en ging verder met hun corruptie en wetteloosheid. Dus zoals je kunt zien kreeg de mensheid wel meerdere kansen om zichzelf te verbeteren over een tijdsspan van niet een dag of een maand en ook niet een jaar, maar toch wel heel veel jaren.

Wat vind ik hiervan? Ik denk dat er misschien een betere waarschuwing kon zijn dan een boot, maar ik geloof helemaal niet dat God kwaadaardig is en ook niet dat Zijn teken niet groot genoeg was.

Tweeduizend jaar geleden hebben de rabbijnen al gepraat over de corruptie en wetteloosheid die tot de vloed leidden, maar we leven nog steeds in een wereld vol met wetteloosheid en corruptie.

In deze tijd krijgen we ook veel waarschuwingen dat onze wereld wordt verwoest door dingen zoals de opwarming van de aarde, oorlog en discriminatie. Maar ik denk dat wij naar deze waarschuwingen moeten luisteren en onszelf moeten verbeteren. De meeste mensen willen de aarde redden, maar dat kan alleen samen. Mijn hoop is een gezonde wereld vol vrede en begrip voor elkaar.

Sjabbat sjalom. Dank u wel voor uw komst en ik wens u allemaal een fijne dag verder.

 

Liam M. derasja bij zijn bar mitswa op Sjabbat 13 oktober 2018 – 4 marchesjwan 5779

 

Beste Liam,

Beste Margot, Tyson, Penny, dear Mrs. Monhollen,

Vandaag heb je bij ons in sjoel laten zien dat je nu definitief je kinderjaren achter je hebt gelaten. Back home deze zomer in Tacoma, Washington State in de VS, bij je grote familie en jullie vele vrienden, vorige week in Emmen met de andere kinderen van Joodse les uit de buurt en met vrienden uit Emmen, en nu hier bij ons in de sjoel, jouw sjoel, in Haaksbergen, heb je een deel van de dienst op je genomen. Je las ook de haftara, met in het Hebreeuws de voor- en de naberachot, en je hebt je uitstekend van je taken gekweten. Veel Joodse 12 en 13-jarigen worden Bat en Bar Mitswa, maar als ik goed tel, ben jij het nu voor de derde keer geworden. 30 oktober zul je uit je 13e jaar stappen en volledig tot de volwassenen gerekend worden. Je hebt uit overtuiging de keus gemaakt Bar Mitswa te willen worden. Zoon onder de Wet. Je koos ervoor, door actief deel te nemen aan de dienst, je te willen verbinden met de lange Joodse traditie van meer dan 3000 jaar en je verbondenheid te accepteren die je hebt met Am Jisrael, het volk Jisrael. Je Joodse onderwijs heb je vooral gekregen van je ouders, waarop je heel trots mag zijn. En dat samen met je oudere zus Penny, waar je het mee getroffen hebt. En zij kunnen blij zijn met jou, als hun zoon en broer.

It was so very special dat your grandmother in the US, after you became officially Bar Mitsvah decided to come with you on your return tot he Netherlands, to participate in the than forthcoming festivities in Emmen and in Haaksbergen. 

Dear Mrs. Monhollen, we are so glad to see you back again and that you were able to attend Liams Bar Mitsvah ceremony here with us as you attended the festivities in Emmen. It makes us feel happy to see you here healthy and full of joy partaking in the ceremonies concerning your grandson Liam. Like you were with us a few years ago in shul Lochem at Penny’s Bat Mitsvah. Many happy returns as we say – returns to the Netherlands to spend time with your family here. And returns tot he States to enjoy your other children and grandchildren there.

Liam – van onze kehilla wil ik je een cadeau overhandigen dat je hopelijk de rest van je leven zal vergezellen en waarin je troost en blijdschap zult kunnen blijven vinden, en dat je af en toe aan ons zal herinneren.

Van harte mazal tov en nog een hele mooie dag gewenst.

Omein 

Toespraak door de voorzitter ter gelegenheid van de Bar Mitswa van Liam.

Nieuws

Baroech haba - Welkom bij de Liberaal Joodse Gemeente Twe Lees meer >>

maart

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31