LJG Twente is er ook voor U.

31 januari 2023 | 9 Shevat 5783

Derasja voor Jom ha-Atsmaoet 2019

Derasja voor Jom ha-Atsmaoet 2019

Vandaag vieren we Jom haAtsmaoet; we vieren in Israel en wereldwijd de 71e verjaardag van de onafhankelijkheid van de Staat Israel. Donderdag echter was het Jom Hazikkaron we-haGevoera – de Dag der Herinnering en van het Heldendom. Sinds de onafhankelijkheidsverklaring in 1948 zijn er ruim meer dan 23.000 Israëliers gesneuveld in de frontlinie en bij terreurdaden. En weer vlogen de raketten Israel binnen, vanuit Gaza, met de groeten van Iran. En hoe dan ook gesubsidieerd met geld van de EU en van Nederland. Van u en mij dus. In deze dagen sneuvelden 4 Israëliërs en volgens eigen bronnen 19 Gazanen. En allemaal weten we dat dit echt niet de laatsten zullen zijn. Er zal nog veel water door de Jordaan moeten stromen voor hier een eind aan komt.

Dat die beschietingen losbarstten zal mede zijn geweest omdat we aan de vooravond staan van het Eurovisie songfestival. Vanuit Gaza wilde men dat verzieken en dat is ze niet gelukt. Geen enkele afmelding kwam er binnen. Dat liedjesfeest is dus deel geworden van de strijd om het Midden-Oosten. 'Dare to dream' is het thema dit jaar. Want zo sluit het aan bij de Israëlische geschiedenis. Theodor Herzl onderschreef zijn Zionistisch Manifest met de gedachte dat een droom geen droom hoeft te blijven als je het echt zou willen. En dan doelde hij op de oprichting van een eigen Joodse staat in het land Israel. In 1897 in Basel werd het Zionistisch Manifest gepubliceerd en 51 jaar later was de droom werkelijkheid. 

Begin 1948, in de aanloop naar de vestiging van de Staat Jisrael had het leiderschap van de Jisjoev ter plaatse vele angsten en problemen. Een ervan, helaas niet het grootste probleem, was de keuze voor een volkslied. We weten nu dat dat het Hatikwa is geworden. Maar er werd ook nagedacht over psalm 126, de bekende psalm die we zingen op Sjabbat en Jom Tov voorafgaand aan de bensj. Sjier hama-alot, besjoev Adonai et sjiwat Tsion – hajenoe kecholmiem. We zingen over de terugkeer naar het land. Als argument voor deze psalm als volkslied werd aangevoerd dat het de verbinding tussen de huidige terugkeer naar Erets Jisrael en de verlangens uit Tenach duidelijk maakt.

De eerste zin luidt: ‘Wanneer de Eeuwige ons doet terugkeren naar Tsion, is het alsof wij dromen.’

Want we zouden de terugkeer kunnen zien als een grote droom die de werkelijkheid is, zoals iemand wakker wordt uit een nachtmerrie en ontdekt dat het hem gewoon goed gaat. De nachtmerrie van eeuwen galoet blijkt over en we gaan gewoon naar huis terug.

Afbeeldingsresultaat voor israel 1948 opbouw foto: www.israelvoorbeginners.nl 

Droom is hier chalom; dromers zijn hier cholmiem. De sjoresj van het woord: chet – lamed – meem, is gelijk aan het woord voor herstellen, genezen – lehachliem. Volgens deze uitleg betekent de terugkeer naar het land zoveel als een genezend proces voor het Joodse volk; de galoet afwerpen en weer een gezond volk worden. Deze beide interpretaties kunnen we ook samen nemen. Dan zien we de Israëlische samenleving die voor zo vele uitdagingen stond en staat, als ook de vele mogelijkheden die het kreeg.

Overigens: de wortel voor droom is dezelfde als die voor het o zo bekende Poolse stadje in onze humor – Chelm; Traumstadt.

Donderdag was het Jom haSjoa we-haGevoera. In drie jaar tijd beleefden wij de overgang van de sjoa, inclusief het onbegrip en de desinteresse na mei 1945, door onze andere Nederlanders en zeker door onze overheden, en de vervolgingen in Arabië, en de uitdrijving uit de islamitische wereld, ónze nakba, naar de onafhankelijkheid met de vestiging van onze eigen staat in ons eigen land. In 71 jaar heeft Israel zich ontwikkeld tot en solide en onafhankelijke staat, met een samenleving die als voorbeeld kan dienen voor alle andere immigrantenlanden, een land waarin we profetische waarden uit de Joodse traditie terugzien, zoals zelfs opgenomen in de onafhankelijkheidsverklaring. Er werd uit het niets een sterke economie gebouwd, wetenschap en techniek zijn wereldleidend, de bevolking verveelvoudigde door absorptie van miljoenen immigranten uit de meest diverse achtergronden; vroom en vrij leert er samen te leven, en legers van haat van Marokko tot Indonesië weet men af te weren. Legers met kanonnen, terreur en bomaanslagen weet men te stoppen en voortdurende haatcampagnes tot aan de VN toe moet men weerstaan. Met deze lijst kan ik voortgaan tot wel drie A4-tjes. Ik stop. Men wist in 71 jaar tijd een volwassen samenleving te vormen uit een beginsituatie die hopeloos leek.

Sinds David Ben Goerion de onafhankelijkheid uitriep, is er een nieuwe fase in onze Joodse geschiedenis gestart.   

Wij, Joden in Israel en in de diaspora kunnen blij zijn dat we een eigen land hebben. Een grote meerderheid van de joden wereldwijd leeft in vrije open en democratische landen. Heel anders was dat in 1948. Onze generatie moet verder met die taak die we toen op ons hebben genomen. Niet alleen in Israel maar ook in galoet, in de diaspora goed samen te leven met elkaar, hoe verschillend we ook zijn. Met andersdenkenden in eigen huis, zoals het hier in Nederland nog altijd gaat tussen de vele Joodse stromingen, zo gaat het in Israel ook. Charedi, orthodox, masorti, liberaal, reconstructionist, renewal, niet-religieus, het ene Joodse Geluid en het Andere Joodse Geluid; we kennen het niet alleen in Californie en New York, maar ook in Nederland en in Israel. 

Psalm 126 eindigt met de bekende vers: ‘Zij die in tranen zaaien zullen in blijdschap oogsten. Hij die wenend voortgaat met zaaien zal, zijn schoven dragend, thuiskomen onder gejuich. Hazor’iem bediema, beriena jiktsoroe. Haloch jelech owachoo, nossee mesjech hazara. Boo jawoo weriena, nossee aloemotaav.'

71 jaar zijn voorbij sinds dat wonder van de onafhankelijkheid van Israel en we moeten nog steeds zaaien en oogsten tegelijk om ons tweede land verder op te bouwen. We leven hier in een goed land, in Nederland, maar in al dat goede kunnen we vanuit ons Jodendom niet berusten. Ook hier zullen we moeten blijven bouwen, blijven zaaien en oogsten in ons eigen land. Opdat het ons goed ga. 

Sjabbat sjalom

Bert Oude Engberink, vrijdag 10 mei 2019, 5 iyar 5779, Jom ha-Atsmaoet 

Nieuws

Baroech haba - Welkom bij de Liberaal Joodse Gemeente Twe Lees meer >>

januari

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31