LJG Twente is er ook voor U.

24 januari 2019 | 18 Shevat 5779

Leerhuis Haaksbergen

Leerhuis Haaksbergen

Programma van het Leerhuis Haaksbergen, Beit Midrasj Harei Nitzav.

Het leerhuis valt onder de verantwoordelijkheid van de Stg. Synagoge Haaksbergen.

 

Voor het komende seizoen 2018 - 2019 hebben wij hetvolgende programma samengesteld. Jaren geleden zijn wij begonnen met een cyclus over de Sjabbat en de Joodse feestdagen, maar deelnemers gaven aan dat kennis hierover inmiddels weggezakt is, en dat we graag weer een opfriscursus zouden willen doen. Met dit verzoek is rekening gehouden en we denken erover om er in volgende jaren mee verder te gaan.   

 

Donderdag 4 oktober 2018 - De Sjabbat, de zevende dag, als rustdag aan het eind van de week en als centrale dag voor onze contacten met onze Schepper.  

 

Donderdag 18 oktober 2018 - De drie Pelgrimsfeesten Pesach, Sjawoeot en Soekot (met eraan gekoppeld Sjemini Atseret en Simchat Thora) refereren allen naar de gebeurtenissen in de veertig jaren na de Uittocht uit Egypte en de reis door de wildernis van Sinai. Tevens zijn het de grote landbouwfeesten van het land Israel. Vanavond zal met name Pesach aan bod komen. 

 

Vrijdagavond 9 november 2018 - Kabbalat Sjabbat avonddienst met Kristalnachtherdenking – Tachtig jaar later. Aanvang 20.00 uur.

Na afloop van de avonddienst van de intrede van Sjabbat zal Bert Oude Engberink spreken over de zgn. 'Polenaktion,' die voorafging aan de Kristallnacht van 1938. Jaren later zou de Bondsrepubliek Duitsland zich juist gaan inzetten voor de vele Oost-Europese Joodse vluchtelingen en een grote groep als nieuwe burgers in Duitsland opnemen. Uiteraard zijn er aan deze avond op Sjabbat geen kosten verbonden. 

 

Donderdag 22 november 2018 - Vervolg van De drie Pelgrimsfeesten. Deze avond al vooral in het teken staan van Sjawoeot, het Wekenfeest. 

 

Donderdag 28 februari 2019 - Vervolg van De drie Pelgrimsfeesten. De laatste avond in de cyclus van drie zal gaan over Soekot, Sjemini Atseret en Simchat Thora.  

 

Donderdag 14 maart 2019 - Henk Huyser zal spreken over Ons lichaam; vindplaats van God - Tabernakel, Tempel en Synagoge in de Joodse traditie

De Tabernakel, het Misjkan, was het heiligdom dat in de wildernis werd gebouwd onder leiding van Mosjee en meetrok met de tochten van Israel. Pas in Koning Salomo's dagen werd deze tent vervangen door de Tempel, de Beit haMikdasj. Na de Babylonische Ballingschap werd de verwoeste Tempel herbouwd, die gold als de Tweede Tempel. Nu de tempel sinds het jaar 70 verwoest is kennen we nog de Synagogen als plaatsen van samenkomst. Hoe zien we de gebouwen, en welke relatie is er met ons eigen lichaam?  

Donderdag 4 april 2019 - tweede avond van Henk Huyser over Tabernakel, Tempel en Synagoge - en mijn lichaam

 

De bijeenkomsten worden gehouden in de synagoge, Ruisschenborgh 1 te Haaksbergen.                  

De leeravonden beginnen om 20.00 uur en duren tot ongeveer 21.30 uur.

Deelname kost € 5,= per avond. De prijs is inclusief enkele teksten en koffie/thee.

De bijdrage komt geheel ten goede aan de Stichting Synagoge Haaksbergen.

U kunt ter plaatse uw entree betalen of uw bijdrage overmaken op

rek.nr. NL15 ABNA 059.11.11.306 t.n.v. Stg. Synagoge Haaksbergen,

o.v.v. ‘Bijdrage Leerhuis.’

 

Voor informatie: d.daniels4@kpnplanet.nl of  0573 – 25 34 15

 

Graag weer tot ziens in ons Leerhuis!

Met vriendelijke groet,

 

D. Daniëls, secretaris. 

Nieuws

Welkom bij de Liberaal Joodse Gemeente Twente,"Or Cha Lees meer >>
Onze Joodse buren, de Synagoge van de Nederlands Israelit Lees meer >>
Information in English Lees meer >>
Wie zijn wij - de synagoge van Haaksbergen Lees meer >>

januari

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31