LJG Twente is er ook voor U.

01 oktober 2022 | 6 Tishri 5783

Droosje voor de Neïla van Jom Kipoer 2014 - 5775

Droosje voor de Neïla van Jom Kipoer 2014 - 5775

Op Weg…In De Mist

In deze laatste weken en dagen, leven we in een wirwar van emoties.  Ons lid Tobie overleden en begraven en daarna sjiwa zitten met Angelique, die al ziek was.  Een week later wensen we elkaar Chag Sameach en Sjana Tova met een nieuw jaar.  Dan, dagen van stilte, maar ook zorg op weg naar vandaag, en gisteren het bericht dat onze lieve Angelique overleden was, en dat we haar morgen zullen leggen naast haar geliefde Tobie.  Het heeft voor mij, en ik denk voor andere betrokkenen, soms het gevoel gehad van ergens tussen in een draaimolen en in een roes zijn, waarin vasten en feesten, leven en dood, drukte en stilte, naast elkaar staan.  Wij zijn geraakt.  Wij zijn getroffen, maar ook hebben wij, als kleine kille, gezien hoe het beste uit ons gehaald werd.

En nu, tegen het eind van deze heilige en hoge dag, Jom Kipoer, denken en herdenken wij, komen wij nog eenmaal tot onszelf, leven wij met alle emoties en vragen, en moeten we het soms laten rusten in de mysterie van alles wat voor ons God en het leven betekent.  Het is het einde van Jom Kipoer, maar niet van de weg.

In de laatste dagen zag ik af en toe, reizend door Twente, hoe, in het begin van de herfst – de aankondiging van koudere dagen en geborgenheid - de mist alles ver weg verborg, en op hetzelfde moment hoe de mist alles dichtbij omringde, alsof er alleen dit kleine stukje wereld was, ons stukje wereld, Twents en Joods.  We zijn altijd op weg in de mist, maar gaan nooit, van ons eigen perspectief, de mist in.  Want rondom ons, hoe dichter wij bij iets komen, hoe duidelijker het er uit ziet.

Wij hebben net namen genoemd, namen waar een persoonlijkheid aan was- en is, gebonden.  Het zegt iets als wij een naam noemen.  Ze zijn niet de mist in gegaan, maar zijn omringd door de mist waarin wij het mysterie tegemoet komen en ontdekken.  En omdat wij ze noemen, worden hun gezichten voor een moment weer duidelijk en zien we ook in hun, een moment, een flits, van eeuwigheid en de Eeuwige.

Een van de midrasjiem vertelt over namen geven en noemen.  Toen God de dieren schiep bracht hij ze, een voor een, bij de Mens.  De Mens onderzocht de essentie van elk dier en gaf het een naam.  Zo leert Beresjiet ons.  Maar de midrasj gaat verder.  Toen alle dieren namen hadden, vroeg God de Mens, “Wat is jouw naam?”  En de mens zei: “Adam.”  Toen vroeg God: “wat is mijn naam?”  En de Mens antwoordde: “Adonai, de Eeuwige.” 

Wij zijn ons hele leven bezig met namen te leren van alles waar wij mee in aanraking komen. 

We beheersen de vereiste vaardigheden om te overleven in onze cultuur - sociale codes, commerciële vaardigheden, street smarts. We beheersen de wetenschap van onze generatie. We verwerven geloofsbrieven - graden en diploma's. We vergaren grote hoeveelheden kennis over de wereld. En dan te ontdekken dat we nooit het antwoord op de vragen die er echt toe doet geleerd hebben:  Wat is uw naam? Wie ben jij? Wat is je essentie? Wat maakt jij wie je bent?  Met die vragen, als straks symbolisch de poorten sluiten, gaan wij op weg, wandelend in de mist.  Het leven is niet klaar met het einde van deze dag, en ons gevoel van genoegdoening zit niet in een soort “nou, dat zit er weer op, snel naar het aanbijten,” maar in de realiteit dat wij hier vandaan weer op weg gaan, het leven weer in – ja, soms in mistige omstandigheden, om Gods mogelijkheid in de wereld te zijn en zichtbaar te maken.

God heeft mensen nodig.  God heeft ze nodig om, door hun leven, te laten zien hoe hij genoemd en gezien wordt in deze wereld en samenleving.  Net als ieder van ons, wacht God op zijn kinderen om de betekenis van zijn bestaan ​​te bepalen door middel van hun leven. Net als ieder van ons, moet God zijn kinderen vertrouwen om zijn wezen in de wereld te bepalen door middel van de waarden, de keuzes, het leven dat ze leiden.  De Kotzker Rebbe werd eens gevraagd: “waar in het universum woont God? – Ayeh mikom kevodo?”  En hij gaf het antwoord: “overal waar mensen God binnen laten.”   Hebben wij het vertrouwen om de mist van Mysterie in te wandelen, en mensen die wij tegemoet komen, een beetje duidelijkheid over God te laten zien?

De beroemde en geliefde dichter en filosoof  van de 11e en 12de eeuw,  Jehoeda Halevi, geeft aan in een van zijn gedichten, hoe het is met het mysterie van niet-weten en toch ook met vertrouwen om te gaan:

            O God, waar zal ik U vinden

                        Uw plaats is hoog verheven en versluierd

            en waar zal ik U niet vinden

                        Uw aanwezigheid vult de hele wereld

 

            Uw nabijheid heb ik gezocht.

                        Met heel mijn hart heb ik om U geroepen.

            Toen ik op weg ging naar U toe

                        Vond ik U op weg naar mij

            en in de wondertekens van Uw macht,

                        in het heilige, heb ik u gezien.

 

            Wie kan zeggen dat hij U niet heeft gezien

                        De hemelen en al wat haar bevolken

            Spreken van Uw majesteit

                        Zonder dat hun stem wordt gehoord.

 

`Toen ik op weg ging naar U toe vond ik U op weg naar mij` - Daar komt het uiteindelijk op neer – de kwaliteit van de relatie tussen mens en God, en tussen mens en mens.   Want als de hemelse poorten straks sluiten, merken wij dat het leven en de relaties die wij hebben, door gaan, ook onze relatie met, en het altijd zoeken naar, en het, in kleine fragmenten, ontdekken van God.  Wij zijn op weg, altijd in de mist van een soort onzekerheid, maar met een diep vertrouwen dat, hoe dichter we bij elkaar komen, des te duidelijker we elkaar zien, en hoe dichter we bij het mysterie durven te komen, hoe meer van de essentie van wat wij God noemen, zien en beleven.  Laat dat ons besluit zijn, dat waar wij ons ook vinden, in de plek, de mens, de situatie, ons leven, het heilig maken met wie wij zijn en wat wij doen. 

Gmar Chatima Tova.

Wilhelmina Hein – Neïla 4 oktober 2014 

Nieuws

Het wereldwijde Verbond wenst u een gelukkig en zoet nieuw jaar. Lees meer >>
Baroech haba - Welkom bij de Liberaal Joodse Gemeente Twe Lees meer >>

oktober

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31