LJG Twente is er ook voor U.

24 maart 2018 | 8 Nisan 5778

Aanval op Joods restaurant Carmel in Amsterdam

Aanval op Joods restaurant Carmel in Amsterdam

Op 7 december werd er op het in Amsterdam aan de Amstelveenseweg gelegen kosjere restaurant HaCarmel een aanslag gepleegd. Ruiten werden vernield en bedreigingen werden geschreeuwd. Een Israelische vlag werd als buit gestolen. De LJG Twente heeft vol afschuw hiervan kennis genomen en hoopt dat de dader wel gedegen zal worden gestraft. Deze aanval was er een op heel Joods Nederland en op de Nederlandse samenleving als zodanig. 

Het Centraal Joods Overleg, de koepel van vele Nederlandse Joodse organisaties, waaronder ons eigen 'Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom' en het NIK, heeft naar aanleiding van de aanval op het Joodse restaurant deze verklaring afgegeven: 

Het Centraal Joods Overleg heeft ontzet gereageerd op de aanval op een Joods restaurant donderdag in Amsterdam. „We willen met kracht onder de aandacht brengen dat dit soort onverantwoordelijk handelen het vreedzaam samenleven in Nederland in gevaar brengt,” aldus de organisatie.

Een man sloeg de ruiten van het restaurant in. De verdachte heeft volgens getuigen tijdens zijn aanslag herhaaldelijk Palestina en Allahu akbar geschreeuwd. Het Joods Overleg legt daarom een link met de rede van de Amerikaanse president Trump die Jeruzalem woensdag uitriep tot hoofdstad van Israël.

ANP-54581766

„Nederland moet veilig zijn voor iedereen, ook voor zijn Joodse burgers,” aldus het CJO. „Wij roepen de Nederlandse samenleving en de politiek op om tolerant te zijn maar niet blind voor dit soort excessen van haat en onredelijkheid. Hier moet in onze samenleving geen ruimte voor zijn. Wij roepen de overheid op om waakzaam te zijn tegen deze bedreigingen van de vrede en de juridische mogelijkheden te scheppen om hier effectief mee om te gaan.”

Aldus de site van het Reformatorisch Dagblad.

 

Op de site van het NIK staat hetvolgende te lezen: 

NIK: "Inslaan ruiten kosjer restaurant niets minder dan daad van terreur"

 

Vol afschuw heeft het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap kennis genomen van het inslaan van de ruiten van een kosjer restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. De uitlating die de pleger getooid met Palestijnse vlag deed, “Palestina,” en “Allahu akbar,” maken duidelijk met welk motief deze wandaad is gepleegd: vergelding, het aanjagen van schrik, en daarmee is duidelijk dat het niets minder is dan een daad van terreur. De politie heeft de dader opgepakt. Joden in Nederland, in Amsterdam, moeten in veiligheid hun identiteit kunnen koesteren. Daartoe behoort ook dat er een Joodse middenstand is, winkels, restaurants en andere soorten van dienstverlening. Voor mensen die kosjer eten is de aanwezigheid van kosjere restaurants een must. Dit geldt voor de inwoners van Amsterdam maar ook voor toeristen die naar Nederland komen en waarvan een deel kosjer wil kunnen eten.

Het NIK spreekt zijn steun uit aan de restauranteigenaar. Met deze wandaad wordt de gehele Joodse gemeenschap getroffen.

Nieuws

Onze Joodse buren, de Synagoge van de Nederlands Israelit Lees meer >>
Information in English Lees meer >>

maart

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31