LJG Twente is er ook voor U.

24 maart 2018 | 8 Nisan 5778

Herdenking van de Twentse Razzia

Herdenking Razzia Twente 2015
Tijdens de herdenking van 2015

Herdenking van de Twentse Razzia

Op donderdag 14 september 2017 zal bij de synagoge van Enschede, Prinsestraat 16, aanvang 13.00 uur, de herdenking plaatsvinden van de Twentse Razzia, die werd gehouden op zaterdag 13 en zondag 14 september 1941, onder de Joodse bevolking van Twente. Uit Almelo, Borne, Delden, Denekamp, Enschede, Goor, Haaksbergen, Hengelo en Oldenzaal werden uiteindelijk 105 mannen naar het in Oostenrijk gelegen concentratiekamp Mauthausen gedeporteerd. Begin januari 1942 waren allen er reeds vermoord. De leeftijd van de slachtoffers varieerde van 18 tot 53 jaar.   

In de nacht van donderdag op vrijdag 11 en 12 september 1941 werden langs de spoorlijn van Hengelo naar Enschede enkele telefoonkabels doorgeknipt, niet de eerste keer. Door de Duitsers werd een ultimatum gesteld: de daders moesten zich melden of er zouden repressaille-maatregelen genomen worden onder de Joodse bevolking. Nog voordat het ultimatum was afgelopen gingen politieagenten met bestaande namenlijsten langs de betreffende woningen om de groep mannen op te halen. De mannen werden verzameld in het gemeentelijke gymnastieklokaal aan de toenmalige C.F. Klaarstraat te Enschede, van waar ze dinsdag 16 september 1941 per trein naar Oostenrijk werden gedeporteerd. In de bange dagen en uren tussen het opsluiten en het vertrek hebben mensen nog getracht de groep, of dan tenminste een deel ervan, vrij te krijgen. Een delegatie onder leiding van de Enschedese dominee Zwiep heeft in Den Haag bij de Duitse generaal Christiansen nog een vergeefse poging gedaan. Dominee Zwiep werd later in Dachau vermoord. Hulp voor de achtergebleven gezinnen werd georganiseerd door dominee Leendert Overduin. Deze hulpgroep zou de opmaat vormen voor de onderduikorganisatie, die gedurende de Jodenvervolging in de eropvolgende jaren veel mensen in Twente voor deportatie en moord heeft weten te behoeden.

Dit jaar zijn de sprekers:

- voorzitter van het Comité dhr. Bert Oude Engberink

- wethouder Dr. Leon Meijer van de gemeente Ede

- opperrabbijn dhr. Benyomin Jacobs.

Het duo NIHZ, bestaande uit Sanna van Elst en Bobby Rootveld, zullen de herdenking muzikaal omlijsten.  

Kinderen van de groepen 8 van de naastgelegen Obs de Prinseschool zullen ook dit jaar weer assisteren bij de bloemlegging. In de ochtend hebben zij dan een gastles gehad van de heer Bert Woudstra, zoon van een van de slachtoffers van de razzia. Na afloop is er gelegenheid onder koffie, thee en een broodje in de sjoel met elkaar samen te zijn. 

 

Nieuws

Onze Joodse buren, de Synagoge van de Nederlands Israelit Lees meer >>
Information in English Lees meer >>

maart

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31